Дом на Култура "Драги Тозија" - Ресен

facebook

Настани

Априлијада 2018 година

Ресенска априлијада, манифестација која се одржува по повод 1 април, денот на шегата. На плоштадот „Цар Самоил“, на 30 март со почеток во 10 часот, продефилираа голем број маски на ученици од основните училишта од цела Преспа и деца од претшколска возраст. Манифестацијата беше збогатена и со музички дел.

Организатори на овој настан се Општинската установа Дом на култура „Драги Тозија“ – Ресен и локалната самоуправа на Општина Ресен, под покровителство на градоначалникот Живко Гошаревски

Музика и танц - концерт на Пламенка Трајковска

Музика и танц“ за најмладата Ресенска публика
Со цел да се доближи класичната музика до децата, секстетот предводен од Пламенка Трајковска, во Кино салата при Домот на културата „Драги Тозија“ во Ресен, по повод празникот 8 март, одржа два концерти.

Концертите се насловени „Музика и Танц”, а Пламенка Трајковска, академски музичар и виолинист со долгогодишно искуство, заедно со своите соработнициќе се погрижија децата уште од најмала возраст да се запознаат со делата на великаните на класичната музика, од барокот па се до денешен ден. На концертот беа изведени дела од Бокерини, Моцарт, Штраус, Шуберт и Офенбах.8 Март - 2018 година

Осмомартовско мултимедијално претставување на основците од Ресен

Под покровителство на сопругата на градоначалникот на Општина Ресен Билјана Гошаревска, а во организација на Општинската установа Дом на култура „Драги Тозија“ – Ресен, на 6 март во просториите на Домот на културата „Драги Тозија“ во Ресен, беше изведен мултимедијален проект на кој учествуваа ученици од основните училишта во општината.

За време на настанот, беа изведени музички нумери од страна на учениците од Школата за пијано која работи под закрила на Домот на културата „Драги Тозија“, дел од учениците од основните училишта ги прикажаа своите ликовни способности на тема поврзана со празникот 8 Март, а дел од нив, кои што имаат афинитети кон пишуваниот збор, ги прочитаа индивидуалните литературни творби на Македонски, Турски и Албански јазик, со осмомартовски мотиви.

На сите присутни припаднички на понежниот пол, како претставник на организаторот на настанот Домот на културата „Драги Тозија“, директорот Васко Василевски им подари цвеќе и по една книга. Настанот се одржа на 6 март во 19:00 часот, во Домот на културата „Драги Тозија“ во Ресен.

Повеќе артикли...

 1. Предновогодишен концерт Куд „Таше Милошевски“
 2. Театарска претстава „Пијани“
 3. „Класика во филмските хитови“
 4. Концерт на трио „Интерарт“
 5. „Низ душата на македонската песна“
 6. Музички концерт на група Персиди
 7. Театарска претстава „Стјуардеси“
 8. Поп Рок Вечери 2017
 9. Ликовна изложба на Владимир Темков
 10. Музички концерт „Џорџ Гершвин како инспирација“
 11. Општински натпревар „Млади библиотекари 2017“
 12. Преспански Јаболкобер 2017
 13. 6 Ликовна работилница „Низ четката на Преспанските уметници“
 14. Ликовна работилница „Низ четката на Преспанските уметници 2017“
 15. Рок концерт 2017
 16. Џез поп рок вечери во Ресен
 17. „Иванка“ - 2017
 18. Ликовна работилница „Акварелите од чешмата Доча“
 19. Театарска претстава „Преспанска модна ревија“
 20. „Младите уметници на Преспанскиот крај“ - 2017
 21. Светски ден на книгата и авторското право 2017 година
 22. Театарска претстава „Снежана и 7 џуџиња“
 23. Велигденски хепенинг 2017
 24. Првоаприлско дефиле на маски 2017
 25. Награден литературен конкурс - 2017 година
 26. Литературна средба со читателки и одбележување на 8 Март
 27. Вечер на македонска поезија и музика
 28. Музички концерт „група Персиди со пројателите“
 29. Новогодишен хепенинг 2016 година
 30. Театарска претстава „Испревртена цивилизација“
 31. Театарска претстава „ Чест“
 32. Музички концерт трио “Интерарт’
 33. Театарска претстава „Импровокација“
 34. Републички натпревар „Млади библиотекари 2016“
 35. Аудиција за драмска секција
 36. Изложба „Art glass“
 37. Преспански јаболкобер 2016
 38. Ноќ на филмска музика
 39. Концерт на Црковно Византиско пеење
 40. Театарска претстава „Аудиција“ - Солза и смеа
 41. Откровение на бои - Изложба на икони
 42. Иванден - 2016 година
 43. Сквер арт - 2016 година
 44. Театарска претстава „Сомнително лице“
 45. Дел од „Реонска болница“
 46. Театарска претстава „Реонска болница“
 47. Велигденски хепенинг - 2016 година
 48. Самостојна ликовна изложба „The First“
 49. Светски ден на книгата и авторското право - 2016
 50. Самостојна ликовна изложба „Емоции“
 51. 8 Мартовско дружење
 52. Вредните раце на Преспанската жена - 2016
 53. Промоција на книга „Заплеткан јазол“
 54. Новогодишен хепенинг 2015 година
 55. Новогодишен пијано концерт
 56. „Новогодишна елка“
 57. Промоција на книга „Солзите на Преспана“
 58. Ликовна изложба „Низ четката на Преспанските уметници“
 59. Новогодишна програма
 60. Млади библиотекари -2015
 61. Современа македонска керамика од фондот на ресенската керамичка колонија
 62. Промоција на книга на Ристо Никовски
 63. Чалгиска вечер
 64. Џез вечер
 65. Иванден 2015 година
 66. Иванден 2015
 67. CHALK ART
 68. Средба со читатели
 69. Промоција на книгата „Вдах“
 70. Промоција на книга
 71. Школа за пијано
 72. Предновогодишна културна програма
 73. Во градската библиотека во Ресен, отворена е нова читална
 74. Младата поетеса Сара Марковска ќе ја промовира својата прва книга
 75. Извештај од одржаниот општински натпревар “Млади библиотекари”
 76. Ќе се одржи општински натпревар „Млади библиотекари“
 77. Програма за “Преспански Јаболкобер - 2014“
 78. Ликовна работилница на родокрајни уметници од Преспа
 79. Традиционални јапонски танци на ресенскиот плоштад
 80. Стенд Ап кабаре со Весна Петрушевска
 81. Таетарската претстава "Не се клади на Енглези" со Сашо Коцев
 82. По втор пат ќе се одржува “Иванден”, земете и Вие учество
 83. Одбележување на Светскиот ден на книгата и авторското право
 84. Ден на шегата - АПРИЛИЈАДА!
 85. Се одржа општинскиот натпревар „Млади библиотекари
 86. Се одржа третата Роднокрајна средба на писателите од Ресен

Следете не на Фејсбук:

© 2014 Дом на Култура "Драги Тозија" - Ресен | Сите права задржани.

© Фото: П.Н. ; Изработено од: Преспана